Tojnaří webové doupě

Tojnárkovo stinné stránky

Sobota 20. července – výklus na hrad Choustník + koncert Schodiště

O co později jsem šel spát, o to dřív jsem vstával. Chvilku po osmé už klubový stánek začíná prodávat snídaně. Na dnešní delší výklus ve vedru se posilňuji vajíčky a pomerančovým džusem. Chvilku podesáté jsem se převlékl a vyrazil směrem severním. Mírně zvlněnou krajinou jsem se přes samotu V Jankově dostal k rybníku Chobot, kde jsem se neúspěšně pokusil o zkrácení trasy. Slibně vypadající cesta východně od rybníka se postupně měnila v necestu, rozvodněný Černovický potok jsem se přebrodit neodvážil. Přes vysoké bodláčí podpořené kopřivami jsem dokončil obklíčení Chobota a potupně se vrátil na silnici.

Kaluže na lesních cestách a rozvodněné potoky dosvědčovaly, že nedávno v kraji pěkně zapršelo. Ve stínu lesa se mi běželo příjemně. Horší to bylo v kopcích těsně před otočkou, kde kolem poledního slunce pálilo i přes řídké stromy.

Prolezl jsem vrcholové skály hory Choustník (684 m. n. m.) a zamířil ke zřícenině stejnojmenného hradu, který v roce 1262 založil Beneš z Choustníka. Jeho dva synové si ve zdejším společném opevnění vystavěli dva separátní paláce, čímž vznikl unikátní dvojhrad, jaký nikde jinde v Čechách nenajdete. Později připadl Rožmberkům, kteří ho přeměnili na opěrný bod svého panství. Začátkem 17. století hrad zpustl, zachovaná věž jižního paláce dnes slouží jako rozhledna. Celý zrekonstruovaný areál je přístupný, vstupné činí 60 Kč.

Vrch Choustník
Vrch Choustník
Vrcholová skalka
Vrcholová skalka
Skála pod vrcholem
Skála pod vrcholem
Hrad Choustník
Hrad Choustník
Hradby
Hradby
Uvnitř hradu
Uvnitř hradu
Okno paláce
Okno paláce
Dvě věže
Dvě věže

Návrat začal seběhem k jižnímu okraji obce Choustník, následovalo opékání na silnici do vesnice Předboř. V lese za ní si fotím ceduli s varováním před výskytem zvěře.

Babočka minerál, dědečku
Babočka minerál, dědečku
Pod Choustníkem
Pod Choustníkem
To bys v lese nečekal!
To bys v lese nečekal!

Zpáteční běh už byl tréninkem silné vůle. Nepolevil jsem, za čež jsem byl po zásluze odměněn otevřenou severní, oficiálně zakázanou brankou do Koubkovic statku. Proběhnul jsem a dělal jakoby nic, hlavně že jsem ušetřil skoro kilák běhu navíc. 22 km a skoro 4 hodiny běhu stačily :-).

K pozdnímu obědu jsem si dopřál hovězí klobásu a zapil jí džusem. Na pivo jsem neměl ani pomyšlení. Osprchnul jsem se, nařídil budíka, abych nezmeškal koncert, a chvilku si šel dáchnout. Horko mi však moc odpočinku nedopřálo, ale vstal jsem a užil si skvělé vystoupení kapely Schodiště. Békání u ohně jsem pro tentokrát vynechal, už zkrátka tolik nevydržím :-(.

Koncert Schodiště
Koncert Schodiště