Tojnaří webové doupě

Tojnárkovo stinné stránky

Pátek 27. září – cesta Litvínov – Kravaře a koncert Inženýra Vladimíra

Na denní jízdenku Ústeckého kraje se dá dojet vlakem do Horní Police, přestože leží v sousedním, Libereckém kraji, stejně jako Kravaře. Přestoupili jsme na bus, který končí přímo na kravařském náměstí. Řidič pouštěl cestující pouze na přední 4 sedadla, jel poslední jízdu a měl již ve voze vytřeno.

Kavárna Pod Ronovem stojí jen pár set metrů od centra. Dorazili jsme těsně před koncertem, ale než Inženýr Vladimír naladil, stihli jsme se ubytovat, a ještě si objednat sklenku burčáku.

Cukrárna Pod Ronovem
Cukrárna Pod Ronovem
Venkovní posezení
Venkovní posezení
Koláče
Koláče
Kavárenský lustr
Kavárenský lustr

Přímo na místě nabízí také ubytování, Apartmán u Adélky s kapacitou 12 až 16 lidí. Interiér útulných pokojů vkusně propojuje moderní vybavení s historizujícími či vyloženě historickými artefakty. Vše působí originálně, ale zároveň je plně funkční. Úplně unešený jsem byl z keramické varné konvice a sprchy, i když hygiena se neobešla bez stresu. Bál jsem se, že mi sprchovací růžice, opatřená keramickými prvky, upadne na zem a rozbije se. Hasicí přístroje používají klasické.

Mlýnky na kafe
Mlýnky na kafe
Dvoulůžák Štěpánka
Dvoulůžák Štěpánka
Postel
Postel
Varná konvice
Varná konvice
Sprcha
Sprcha
Sprchový kout
Sprchový kout
Sprchová růžice
Sprchová růžice
Hasičák
Hasičák

Hudební vystoupení v malém sále zvaném Formanka se samozřejmě vydařilo, zazněl i můj oblíbený Medvěd. Šéfová pro všechny nasmažila řízky z bedel, museli jsme je dojídat ještě po koncertě. Pokračovali jsme v popíjení burčáku a podebatovali s účinkujícím, diváky i hostiteli. Došlo i na ochutnávku jejich víčkovice, což je lahodný a zdravý nápoj, vyráběný z voskových víček z včelích pláství, zalitých slivovicí. Víčka jsou tvořena voskem s příměsí medu, propolisu a nepatrného množství pylu. Jsou tudíž plná dezinfekčních látek, stejně jako slivovice.

Koncertní pódium
Koncertní pódium
Inženýr Vladimír
Inženýr Vladimír

Jelikož ještě nebylo ani devět, prošli jsme si s Dášou celé Kravaře. Obec má dlouhou a pestrou historii. V minulosti byla hospodářskou základnou Doksanského kláštera, pro který zde pěstovali obiloviny, ale i chmel. Mohutné zděné a kamenné domy dodnes svědčí o někdejší prosperitě zdejšího kraje. Přes zhoubné požáry, které pohltily většinu původních staveb, se zejména na okraji obce dochovalo několik ukázek typické lidové roubené architektury, např. jedna z největších lidových staveb v severních Čechách, tzv. Vísecká rychta z konce 18. stol. Dnes slouží jako expozice lidového bydlení (aktuálně kvůli rekonstrukci mimo provoz).

Do dnešních dnů přečkaly rovněž kamenné partie stodol a dalších hospodářských stavení, které svými zadními trakty, propojenými po obvodu původního města, tvořily městskou fortifikaci. Tento způsob hrazení měla většina městeček u nás, ale dochovalo se jich jen pár. Kravařský relikt patří v našich zemích k nejzachovalejším.

Kostel narození Panny Marie
Kostel narození Panny Marie
Ulička ku hradbám
Ulička ku hradbám