Tojnárkovo stinné stránky
Kurdové v minulosti žili většinou kočovným životem, tudíž neobhospodařovali půdu a více se orientovali na sběr plodin a chov hospodářských zvířat, která mohla kočovat spolu s nimi. Jako muslimové nejedí vepřové, jen jehněčí, popř. lovili sladkovodní ryby. Jejich kuchyně vstřebává vliv okolních států, např. tradiční jídlo birjáni, rýže kořeněná směsí kardamonu, hřebíčku, pepře, muškátového oříšku, koriandru, máty a zázvoru, pochází z indického subkontinentu.
Pro Kurdy je hlavním jídlem dne snídaně, která bývá velmi bohatá. Servírují se při ní pokrmy z vajec a sýrů, ale také olivy a různé druhy ovoce. Sladí se medem. Pije se černý čaj, a to po celý den.
Maso, ať už jehněčí, nebo kuřecí, se často mele (pro takové se používá označení kofra).
Mezi základní jídla kurdské kuchyně patří:
Oblíbeným nápojem je Ava Mast, což je jogurt a sůl smíchaná s vodou. Jeho fermentovaná verze se nazývá Do.