Tojnaří webové doupě

Tojnárkovo stinné stránky

O kurdské gastronomii

Kurdská gastronomie

Zdroj – wikipedie

Kurdové v minulosti žili většinou kočovným životem, tudíž neobhospodařovali půdu a více se orientovali na sběr plodin a chov hospodářských zvířat, která mohla kočovat spolu s nimi. Jako muslimové nejedí vepřové, jen jehněčí, popř. lovili sladkovodní ryby. Jejich kuchyně vstřebává vliv okolních států, např. tradiční jídlo birjáni, rýže kořeněná směsí kardamonu, hřebíčku, pepře, muškátového oříšku, koriandru, máty a zázvoru, pochází z indického subkontinentu.

Pro Kurdy je hlavním jídlem dne snídaně, která bývá velmi bohatá. Servírují se při ní pokrmy z vajec a sýrů, ale také olivy a různé druhy ovoce. Sladí se medem. Pije se černý čaj, a to po celý den.

Maso, ať už jehněčí, nebo kuřecí, se často mele (pro takové se používá označení kofra).

Mezi základní jídla kurdské kuchyně patří:

  • Maqluba (v kurdštině “vzhůru nohama”): rýže s masem a zeleninou, která se podává tak, že se hrnec, ve kterém se jídlo připravovalo, obrací dnem vzhůru, takže na kopečku rýže zůstane zelenina s masem
  • Berbesel: zapečené maso s jogurtem a cibulí
  • Kelane: chléb plněný cibulkou
  • Kubbe: bulgurové šišky plněné mletým masem a cibulí
  • Parêv Tobûlî: chlebové placky
  • Kuki: masové nebo zeleninové koláče
  • Xingali: knedlíčky z listového těsta plněné čočkou a mletým masem
  • Birinç: bílá rýže s bylinkami
  • Shifta: bramborové karbanátky
  • Savarr: rozdrcená, vařená pšenice
  • Tirsik: lilek, paprika, cukety a brambor v rajčatové omáčce
  • Teşrîb: několik vrstev chlebu naan prokládaných rajčaty a cibulí
  • Špenát s vejci
  • Bulgurový pilaf
  • Nudle kadaif
  • Niskene: polévka z červené čočky
  • Polévka z  pšenice a čočky
  • Polévka z masa a řepy
  • Kardamonové sušenky
  • Gulog: rýžový pudink
  • Zirtaf: dip z jogurtu a česneku

Oblíbeným nápojem je Ava Mast, což je jogurt a sůl smíchaná s vodou. Jeho fermentovaná verze se nazývá Do.